FOTÓK


Békéscsaba
Bonyhád
Komárom
Magyar Országos Levéltár
Nagybánhegyes
Szabó Károly
Tótkomlós
Treuer Sebestyénné
Winkler Nándor
Treuer Sebestyénné (Nagy Mária) fotói


"Az utolsó fuvar". Nagy Mária tizenhárom éves kislány és családja elhagyni kényszerül szlovákiai lakóhelyét. A képen a teherautó előtt állnak (balról jobbra): Nagy Lajos harmincöt éves szabómester (Nagy Mária édesapja), Nagy Mária nagybátyja és a magyar állami fuvarozó cég (MATEOSZ) két sofőrje. Kürt (Strekov), 1948. október 15.


A ház, ahonnan Nagy Mária családja kitelepítésre került. A harmincöt éves Nagy Lajos, felesége, a harminchárom éves Varga Rozália, és gyermekeik: a tizenhárom éves Mária, a kilencéves Rozália és az ötéves Lajos.


A kürti (strekovi) vasútállomáson, a Nagy család számára kijelölt vagon ajtajában (balról jobbra): Nagy Lajos; az unokanővér, akinek a családját szintén kitelepítették; Nagy Mária; Nagy Rozália, kezében a magyar zászlóval, melyet a Szob előtti utolsó szlovák vasútállomáson a szlovák határőrök letörtek és a földön összetapostak; az egyik unokatestvér, aki a család után hozta a kutyájukat. 1948. október 15.


Búcsúznak az áttelepített Nagy családtól a rokonok és utcabeliek. Kürt (Strekov), 1948. október 15.


      vissza
Nyitóoldal
Alapítvány
Site-Map
Linkek


társoldalak
OTP Terror Háza
Nemzeti Kulturális Alap
mr

Fejlesztette a 
CENTER.HUwww.orwell.hu www.xxxiszazadintezet.hu www.xxszazadintezet.hu www.koestler.hu www.terrorhaza.hu www.magyarforradalom1956.hu www.magyartragedia1945.hu www.magyartragedia.hu www.svabkitelepites.hu www.szexualisforradalom.hu www.delvidekitragedia.hu przewoznik.terrorhaza.hu www.habsburg.org.hu